Ako na liahnutie kurčiat a hydiny

Najprirodzenejšie liahnutie kurčiat, liahnutie kačíc, prepelíc, liahnutie húsat, bažantov a ďalších, sa prirodzene odohráva pod kvočkou. Matka s materským pudom sa stará o proces samostatne, čo je pohodlný spôsob pre chovateľa. Avšak veľa kvočiek nemá pud kvokavosti, a tak častejšie dochádza k problému, že hydina nezasadne alebo nesedí na vajciach dostatočne dlho, a tak liahnutie kurčiat nie je možné. Pokiaľ riešite rovnaký problém, prečítajte si viac v článku.

liahnutie-kurat-liahen

Na čo slúžia liahne a inkubátory?

Keď sa nespoliehate na kvokavosť hydiny, môžete zvážiť umelú liaheň na kurčatá. Na umelé liahnutie kurčiat, prepeličiek, kačíc, husí, moriek, bažantov a ďalšej hydiny slúžia špeciálne inkubátory. Liahne-inkubátory nie sú novinkou, umelé liahnutie kurčiat začalo pred viac ako 2000 rokmi v Egypte. Moderné liahne na vajcia sú dnes veľmi vyspelé a chovatelia s nimi dosahujú vysoký úspech.

 

Na trhu existuje mnoho druhov liahní na hydinu, nemožno jednoznačne povedať, ktorá je najlepšia liaheň. Každý chovateľ má svoje priority, niekto ocení cenovo dostupné lacné liahne so základnými funkciami na liahnutie, inému zase vyhovuje automatická liaheň či plnoautomatická liaheň na kurčatá, a niekto uprednostní vysoko kvalitnú liaheň alebo profesionálnu liaheň, ktorá zaisťuje celý proces.

Čo je potrebné dodržať pri liahnutí v umelej liahni?

Pre úspešné liahnutie kurčiat a hydiny je dôležité udržiavať optimálnu teplotu a vlhkosť.

Teplota – inkubátor pre kurčatá musí mať elektrické výhrevné teleso s termostatom, udržuje vhodnú teplotu pre liahnutie.

Vlhkosť – dôležitým faktorom pre úspech je udržovanie optimálnej vlhkosti, ktorá sa udržuje odparovaním vody z dolnej časti inkubátora.

Ak hľadáte kvalitnú liaheň na vajcia, ktorá udržuje teplotu i vlhkosť, odporúčame overené značky ako liaheň Puisor, liaheň Cimuka, Real, Lumia alebo liaheň Cleo.

Pre úspešné liahnutie kurčiat v liahni je tiež kľúčový správny výber a uchovanie násadových vajec a ich pravidelné otáčanie. Viac informácií o výbere a uchovaní násadových vajec nájdete v nasledujúcom článku.

 
SÚVISIACI TOVAR