Ako nastražiť pascu na potkanov

Potkan obecný (Rattus norveqicus) je častým a hojne sa vyskytujúcim hlodavcom v našej krajine. Jeho rozšírenie je zapríčinené vysokou inteligenciou, schopnosťou prispôsobiť sa rôznym prostrediam, vyhľadávať potravu a najmä sa rýchlo množiť. Spotkanmi sa bežne stretávame v mestách, dedinách, priemyselných zónach a poľnohospodárskych oblastiach. S chladnejším počasím, sa vie presunúť až do úplnej blízkosti ľudských obydlí. V ten moment riešime, ako sa zbaviť potkanov. Potkan často odhalí jed na potkanov, a tak sa ako najlepšie riešenie ponúka zviera odchytiť a zaobstarať pascu na potkany. V tomto článku sa dozviete, ako nastražiť sklopec na potkanov, aby ste boli úspešní a potkan sa chytil.

potka-do-textu-dva

Príprava pasce na potkany

Sklopec na potkany pred manipuláciou opláchnite vodou, ďalej s ním už manipulujte iba v jednorazových rukaviciach, aby sa na pascu nepreniesol ľudský pach, ktorý by potkan vycítil. Oblečte si tiež tričko s dlhými rukávmi a dlhé nohavice.

Strategické umiestnenie

Strategicky zvoľte miesto, kam sklopec na potkanov umiestniť. Najlepšie miesta sú v blízkosti potravy a vody, alebo tam, kde ste zaznamenali potkanie aktivitu či našli trus. Pascu na potkany umiestnite čo najbližšie k prirodzeným trasám potkanov av miestach, kde ich nevyrušia napríklad domáce zvieratá.

potkan

Voľba vhodnej návnady

Aj najlepšia pasca na potkany nebude úspešná bez lákavej návnady. Potkany sú všežravce a do pasce na potkany ich možno nalákať na rôznorodé potraviny, ako sú orechy, údeniny, vajíčko, alebo špeciálne granulované a tekuté návnady s vôňou rýb, ktorým potkan neodolá. Podľa toho, aký máte sklopec na potkany, umiestnite zvolenú návnadu na nášľapnú plošinu, a to buď do stredu alebo konca pasce podľa toho, či je pasca na hlodavke s jedným, alebo s dvoma vstupmi. Potkan pri nášľape na plošinu spustí mechanizmus pasce a sklopec sa uzavrie. Ak pascu na potkany ešte len zháňate, vyberte takú, ktorej výbava obsahuje kliešte na umiestnenie návnady, alebo závesnú lyžičku.

Odchytenie a vypustenie

Vyčkajte, sklopec je inteligentná pasca na potkany a pokiaľ ste dodržali všetky vyššie spomenuté zásady, ako chytiť potkany, čoskoro sa problému s hlodavcami zbavíte. Pascu na potkany kontrolujte dvakrát denne. Najväčšia pravdepodobnosť, kedy sa potkan chytí, je v noci, keď je najviac aktívna. Akonáhle zviera odchytíte, odvezte ho aspoň 10 km od Vášho domova, potom ho môžete prepustiť do prírody.

v-pasti-do-textu-p1

Sklopec na potkany patrí medzi najefektívnejšie riešenie, ako sa týchto hlodavcov zbaviť. Ide o humánny spôsob odchytu, ohľaduplný k životnému prostrediu, pretože nevyužíva jed na potkany. Vďaka pozinkovanému povrchu, ktorým je pasca na potkany ošetrená, je odolná proti korózii a bude Vám v prípade potreby slúžiť opakovane niekoľko rokov.

 
SÚVISIACI TOVAR