Zháňate kurín pre sliepky? Máme 6 tipov ako vybrať ten správny

Plánujete založiť vlastný domáci chov sliepok, aby ste denne mali kvalitné a čerstvé vajcia? Najskôr by ste sa mali zamerať na výber vhodného zázemia pre Vaše kury a dopriať im bezpečný kurník. V obrovskej ponuke rôznych druhov kurníkov je však ľahké sa stratiť. Rozhodne to nie je lacná záležitosť, a preto je dôležité vedieť, na čo sa pri výbere kurníka zamerať a na čo si dať pozor, aby ste neprišli skrátka. Prinášame Vám preto 6 dôležitých bodov, ktoré by ste nemali ignorovať pri výbere kurníka.

ako-vybrat-kurin_01

1. Vyberte správnu veľkosť

Kurník predstavuje základné útočisko pre sliepky, kde trávia čas od súmraku do svitania a počas znáškového obdobia. Je preto dôležité vybrať správnu veľkosť kurníka, aby sa sliepky netlačili, a zároveň zabezpečiť, aby im nebola zima. Ako ale zvoliť rozmery kurníka pre 5 sliepok alebo rozmery kurníka pre 10 sliepok? Kurník je vhodné vybrať podľa počtu sliepok. Všeobecne platí odporúčanie 1 m2 na približne 4 sliepky, avšak nie je to pravidlom. Na základe toho je možné vybrať kurník pre 5 sliepok, kurník pre 10 sliepok, pre 15 alebo 20 sliepok. Nesmieme však zabúdať na dôležitú vec – čím väčší priestor, tým lepšie pre sliepky.

2. Vyberajte materiál kurníka ako investíciu do budúcnosti

Pri výbere kurníka je dôležité dbať na použitý materiál. Na prvom mieste by mal mať materiál kurníka dlhú životnosť, efektívnu izoláciu, adekvátne vetranie, priedušnosť, suché prostredie a jednoduchú údržbu. Estetická stránka by mala byť až na druhom mieste. Investovanie do kvalitného materiálu je teda dôležité. Na trhu nájdete výber medzi štyrmi druhmi materiálov kurníka: murovaným, dreveným, plastovým alebo viacvrstvovým HPL laminátom. Zaujímajú Vás výhody a nevýhody jednotlivých materiálov? Môže si prečítať článok Aký je najlepší kurník pre sliepky?, kde sa dozviete viac.

3. Jednoduchou údržbou k zdraviu sliepok

Správna zoohygiena chovu rozhodne prispieva zdraviu sliepočiek. Jednoduchá údržba kurníka je pre ochranu sliepok a rýchlosť práce dôležitá. Nepodceňujte preto správny výber materiálu, aby sa Vám ľahko čistil a škodcovia nemali šancu sa v ňom uhniezdiť. Tiež by mal byť do kurníka pre sliepky ľahký prístup, aby bola údržba kurníka pre Vás čo najjednoduchšia. Na trhu sa vyskytujú kurníky pre sliepky s výsuvnými trusníkmi, vďaka ktorým je upratovanie kurníka jednoduché a rýchle. Môžete tiež použiť podlahové rošty, kedy sliepočky prepadávajú cez oká a Vaše sliepočky budú mať čistejšie ako kedykoľvek predtým.

vysuvny-trusnik

4. Celoročný chov sliepok = zateplený kurník

Celoročný chov hydiny vyžaduje byť pripravený na rôzne podmienky počasia, na chlad, vlhko alebo naopak teplo. Chráňte preto Vaše sliepky pred teplotným stresom a vyberajte správne odizolovaný kurník pre sliepky. Máte na výber z dvoch možností, buď budete voliť materiál kurníka s dobrými izolačnými vlastnosťami alebo si zaobstaráte zateplený kurník. Kurníky z HPL laminátu majú skvelé izolačné vlastnosti a nie je nutná ďalšia izolácia. Pokiaľ však preferujete drevený kurník pre sliepky, tak budete musieť nejakú tú korunu investovať do jeho zateplenia, alebo si práve vybrať už zateplený kurník pre sliepky.

5. Zvoľte pohodlné znáškové hniezda

Nemyslíme iba na pohodlie Vašich sliepočiek, ale aj na pohodlný zber čistých a nepoškodených vajíčok. Odporúčame preto zvoliť vonkajšie znáškové hniezda, ktoré majú výklopnú striešku a vy tak môžete bez problémov denne vajíčka odoberať.

znaskove-hniezdo

6. Choďte dopredu a automatizujte si kurník

Nebaví Vás denne čoskoro vstávať a púšťať sliepky? Alebo naopak byť obmedzovaný ich zatváraním? Tomu všetkému môže byť koniec! Zaobstarajte si na Váš kurník automatické dvierka do kurníka. Potom si jednoducho môžete odísť na víkend preč a nemusíte mať starosti, kto Vám vypustí a zavrie sliepky. Automatické otváranie kurníku Vám ušetrí plno starostí a Vaše sliepočky spoľahlivo ochránia pred škodcami, ako sú kuny, líšky a potkany.

Dúfame, že už viete, na ktoré body sa pri výbere kurníka pre sliepky zamerať. Nám sa najviac osvedčili kurníky vyrobené z HPL laminátu, ktoré si môžete pozrieť nižšie:

SÚVISIACE PRODUKTY